82. ALÍCIA ALAPONT

Portada, Fitxa 121

Portada, Fitxa 121

Pasqual Alapont Ramón (Catarroja 1963) [+] és llicenciat en Història per la Universitat de València, i s’ha dedicat sempre a la literatura, tant la poesia com novel•la i teatre, com a dramaturg i actor. Té moltes obres infantils i juvenils, i diferents premis, el més recent el premi Gran Angular 2012 d’Editorial Cruïlla per una novel•la juvenil, “El racó de Penèlope“, inspirada en el retorn d’Ulísses.

La seva Alícia és una recreació teatral per a nois i noies de les dues obres, fent-hi sortir diferents personatges, els que ha considerat més atractius, barrejant arguments i canviant l’ordre de les escenes. Ha mantingut, naturalment, la caiguda pel forat, el judici, els bessons, el conill, un joc amb una pilota inspirat en el criquet, l’eruga, … Els personatges s’expressen amb les paraules i conceptes habituals, tot destacant-ne el contrast entre el seny d’Alícia i els aspectes més de bogeria i poc sentit de tota la colla. De quan en quan hi ha una reflexió sobre el que és real o no, o sobre el món dels somnis. Normalment és el Gat qui fa reflexionar Alícia, en un paper gairebé de consciència. El llenguatge usat, en un català valencià molt col·loquial, és molt efectiu. L’obra és il·lustrada per Francesc Santana, pintor i dibuixant habitual de la col·lecció Micalet Teatre i altres, amb dibuixos en blanc i negre de línia exagerada, amb èmfasi en les cares.

Les diverses poesies són molt diferents de les dels originals, i estan pensades per tal que els personatges les cantin. No diu amb quines melodies, que han de decidir els qui preparin la representació. Hi ha alguna brometa interna en clau valenciana, com una poesia sobre la foca i el sabater, que comença: “No hi havia a València un sabater com aquell“, en paròdia-homenatge a Vicent Andrés Estellés.

Com a notes addicionals, i per facilitar les representacions d’una obra tan complexa i amb tants personatges i situacions, hi ha propostes d’escenificació escrites per Josep A. Fluixà, director de la col•lecció Micalet Teatre, d’Edicions Bromera, on s’ha publicat.

L’obra es va representar per primer cop el dia 1 d’octubre de 1997 al Centre Teatral Escalante (Diputació de València), per la companyia Bambalina Titelles.

Edicions Bromera [+], d’Alzira, és una de les editorials més dinàmiques del País Valencià i del conjunt de territoris de parla catalana. Fundada [+] el 1986 per Josep Gregori, té en aquest moment més de 2000 obres editades, de tot tipus: novel•la, divulgació científica, poesia, teatre, assaig, llibres de text… La llista d’autors és molt notable –J.F.Mira, Isabel-Clara Simó, Andreu Martín, Joan Fuster– inclosos diferents autors internacionals com Dario Fo o Michael Ende. Anualment és co-convocant dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, amb diferents categories, i que tenen gran prestigi. A més, dóna suport i publica més de deu altres premis, principalment del País Valencià.

FITXA 121
Títol: Alícia. Contingut: Obra de teatre infantil – juvenil basada en les novel•les d’Alícia de Lewis Carroll
Idioma: català. Il•lustracions: Francesc Santana. Introducció i propostes d’escenificacio: Josep A. Fluixà
Editorial: Edicions Bromera (1997) Alzira. Col•lecció Micalet Teatre nº 9. Mida: 20,5*13 cm, tapa tova. 116 pàg. Preu: 875 Pta (2002) ISBN: 84-7660-355-X

L'Ou. Fitxa 121

L’Ou. Fitxa 121


El Barreter. Fitxa 121.

El Barreter. Fitxa 121.

3 comments on “82. ALÍCIA ALAPONT

  1. […] ha editat una adaptació de l’Alícia per al teatre juvenil a càrrec de Pasqual Alapont [+]. A aquesta edició no hi ha notes, comentaris, introducció ni cap altre material, cosa que fa que […]

  2. […] l’educació; i amb la llengua. Havíem vist algunes edicions de Bromera a aquest blog: [+] i [+]. Fa molt bona […]

  3. […] L’encomiable Edicions Bromera ha sortit ja altres vegades a aquest blog [+] […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s