80. L’ALÍCIA DE SUZY LEE. BUT A DREAM?

Portada. Fitxa 118

Portada. Fitxa 118

Suzy Lee (Seül 1974) és una artista coreana que va viure i treballar entre Londres i Seül, i ara és a Singapur [+]. L’Alícia és una de les seves fonts d’inspiració inicials, i que perdura. Aquest llibre és un dels primers que ha fet. També té un conte curt de 2005, “The Rabbit Hole” sobre una dona avorrida a la feina, que en un moment determinat veu un forat a la taula de l’oficina, i dubta entre ficar-s’hi. Un conill… (no sé com segueix, no he llegit el conte). I uns Alice Theatre Cards, uns teatrets per muntar, que no sé si es poden comprar o no (li ho he preguntat, i per ara no m’ha respost) [+] [+]

El teatret inicial. Fitxa 118

El teatret inicial. Fitxa 118


Alícia i la Flagel·lació de Crist, de Piero della Francesca. Fitxa 118

Alícia i la Flagel·lació de Crist, de Piero della Francesca. Fitxa 118


Alícia i Las Meninas, de Velázquez. Fitxa 118.

Alícia i Las Meninas, de Velázquez. Fitxa 118.


El llibre que es comenta aquí és una curiosa barreja de situacions de l’Alícia i de quadres de pintors famosos. Hi usa quadres de Piero della Francesca, Velázquez, Mantegna, Magritte, Picasso… Té una component autoalusiva, on una mare explica el conte de l’Alícia a uns nens, mitjançant un teatret. Entrem al teatret, surt el Conill Blanc, cau al forat, i es troba amb personatges de quadres clàssics, mentres persegueix el conill. Torna al teatre, i amb un zoom dibuixat enrere, veiem com el conill ens presenta un altre teatret que inclou el teatret anterior on passava tot.

És l’ús de teatre dins del teatre, idea molt antiga, i que ja van usar Shakespeare, Lope de Vega, Pirandello o Michael Frayn (Noises Off, en català Pel davant i pel darrera). Recordo perfectament una peça de teatre amateur que vaig veure als meus quinze anys, denominada “Assaig general” (1957) de Josep Escobar, dibuixant creador de Zipi i Zape i Carpanta, que em va fascinar. El millor exemple de cine dins del cine és, per a mi, la pel•lícula Angoixa, que vaig comentar [+] al blog de ciència en ocasió de la mort del seu director Bigas Luna. Woody Allen (La Rosa Porpra del Caire) i molts altres també tenen alguna obra de cine dins del cine, però molt menys impactant que Angoixa.

Sobre el llibre descrit, aquí hi ha un comentari recent, i més fotos [+] . I aquí un video [+]. El llibre s’ha editat en diversos paísos, i li posen també el títol en l’idioma corresponent. El que es mostra aquí és l’edició italiana.

Vaig comprar el llibre a la llibreria Loring, del carrer de Gravina, prop de la plaça Universitat [+] . Hi he trobat llibres raros d’art, el que vulgui dir això, incloent Alícies diverses, com es pot veure del seu catàleg. Molts llibres en anglès.

El llibre acaba amb la frase que hi ha a la placa dedicada a Lewis Carroll a l’abadia de Westminster: “Is all our Life, then, but a dream?“. Aquí ho explica [+] L’autora estava sentimental…

Memòria de Lewis Carroll a Westminster.

Memòria de Lewis Carroll a Westminster.


FITXA 118
Títol: Alice in Wonderland. Alice nel paese delle meraviglie. Contingut: Il•lustracions que evoquen l’Alice’s Adventures in Wonderland, sense text.
Idioma: quasi sense text. Frases en anglès. Il•lustracions: Suzy Lee.
Editorial: Maurizio Corraini s.r.l. (Màntua, Itàlia) 2002. 2ª ed. 2009. Mida: 16,5*20,5 cm, tapa dura. 54 pàg. Preu: 17,95€ (2013) ISBN: 978-88-7570-211-3

3 comments on “80. L’ALÍCIA DE SUZY LEE. BUT A DREAM?

 1. Allau ha dit:

  Si la nostra vida és un somni, no tinc cap dubte que el somiem nosaltres.

  • cmans ha dit:

   Calderón ja li va fer dir a Segismundo el 1635:

   ¿Qué es la vida? Un frenesí
   ¿Qué es la vida? Una ilusión,
   una sombra, una ficción
   y el mayor bien es pequeño
   que toda la vida es sueño
   y los sueños sueños son.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s