76. ALICIA EVOLUTIVA

Portada de l'Alícia evolutiva, amb Darwin. Fitxa 112.

Portada de l’Alícia evolutiva, amb Darwin. Fitxa 112.

Aquesta crítica és una primícia, perquè el llibre acaba de sortir pràcticament avui 18-11-13. S’ha “colat” en l’ordre de les entrades previstes.

Aquest és un dels llibres en els que s’usa el personatge de l’Alícia per explicar temes que no tenen res a veure amb el conte original. En aquest cas és Jordi Agustí qui agafa la figura d’Alícia – o més aviat Alice Liddell – i li fa fer aventures que descriuen l’evolució de les espècies.

L’obra és molt enginyosa. Utilitza diferents escenaris de les Alícies al servei de la temàtica del llibre. L’Alícia es troba amb en Charles Darwin (1809-1882), que li explica quina és la seva lògica d’investigació. I Alícia -Liddell– li explica el mal vist que són les idees de Darwin a la seva família. De fet, quan Darwin va escriure L’origen de les espècies, el 1859, Alice Liddell tenia set anys. Pel que fa a dates, la trobada hauria pogut tenir lloc. Per altra banda, Charles Dodgson-Lewis Carroll va mantenir alguna correspondència amb Darwin, sobre temes de fotografia, no de ciència, ja que Dodgson discrepava de la teoria evolutiva, segons sembla.

En dos capítols realment complexos de contingut, s’evoca la discussió entre Richard Dawkins (1941) – “El gen egoïsta“- i Stephen Jay Gould (1941-2002) – “El polze del panda“- sobre les opinions radicalment oposades que tenen sobre com entendre l’evolució d’organismes i espècies. Són els Tweedledee i Tweedledum de la història, i l’autor del llibre es decanta força clarament per Gould. Un altre capítol magnífic és el del Gat de Cheshire quan explica el tauler d’escacs de l’evolució, per on les espècies van movent-se i canviant.

Alícia i un neanderthal. Fitxa 112. Fes clic per ampliar

Alícia i un neanderthal. Fitxa 112. Fes clic per ampliar


L’Alícia es troba amb un neanderthal, un homo sapiens, un lleó de les cavernes, la glaciació del Pleistocè… Té una conversa magnífica amb les flors, on discuteixen quina és l’espècie més perfecta, o més evolucionada, o més adaptada, o més diversa, o la que té més cultura, o … Gran discussió, en la que es planteja el tema de progrés, si és que el món progressa.

En el darrer capítol Alícia arriba a una casa com la seva d’Oxford, però hi arriba des del costat del mirall. I, després d’una reflexió sobre la domesticació dels animals, es planteja la domesticació de l’espècie humana a ella mateixa. I Alícia ha de decidir si es queda al País de l’Evolució, on ara és, o travessa el mirall i retorna al seu país “previsible”. Alícia dubta, i finalment decideix… (llegeix el llibre).

Jordi Agustí i Ballester (Barcelona 1954) és biòleg, paleontòleg i divulgador científic molt conegut i prolífic. És professor d’investigació ICREA de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) [+] de la Universitat Rovira i Virgili. Ha escrit molts llibres de divulgació sobre evolució, i alguns dels llibres han estat premiats, com El secret de Darwin, premi 2002 de Literatura Científica de la Fundació Catalana de la Recerca.

Les il•lustracions són de Gianluca Foli [+] (Roma, 1978). Ha il•lustrat llibres infantils, ha fet publicitat i col•labora amb moltes editorials de llibres per a adults.

L’editorial Planeta ha publicat el llibre, a través del segell editorial Crítica, dins la col•lecció Drakontos. Crítica és ben coneguda per la seva edició d’obres de divulgació científica. El director editorial de Drakontos és José Manuel Sánchez Ron, autor d’obres fonamentals d’història de la ciència, i que és una garantia de qualitat i de coneixement.

FITXA 112
Títol: Alicia en el País de la Evolución. Contingut: Novel•la de divulgació científica sobre l’evolució de les espècies, amb Alícia com a protagonista
Idioma: espanyol. Autor: Jordi Agustí. Il•lustracions: Gianluca Foli
Editorial: Crítica (Planeta) col. Drakontos (Barcelona 2013). Mida: 25*15,5 cm, tapa tova. 165 pàg. Preu: 19,90€. ISBN: 978-84-9892-625-5

Alícia entre Richard Dawking (esquerra) i Stephen Jay Gould (dreta). Fitxa 112.

Alícia entre Richard Dawking (esquerra) i Stephen Jay Gould (dreta). Fitxa 112.

One comment on “76. ALICIA EVOLUTIVA

  1. […] Numberland [+], Quantumland [+], Sunderland [+], el País de l’Evolució (Darwinland?) [+], i tantes […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s