75. ALÍCIA INGPEN BLUME

Portada. Fitxa 110.

Portada. Fitxa 110.

Robert Roger Ingpen (Geelong, Austràlia 1936) és un important il•lustrador, del que ja n’haviem vist els dibuixos en una entrada anterior, corresponent a la fitxa 52. [+]. Aquesta és una edició de regal, amb tapa dura. Ingpen va treballar com a freelance dibuixant tota mena de temes, com segells australians. murals, escultures de bronze, tapissos… Però la seva fama principal és com a il•lustrador de llibres infantils i per a adults, dels que en té més de 100: llibres de Dickens, Twain, Stevenson, Barrie (Peter Pan), Kipling… Ha escrit també obres de ficció i no-ficció. Ha fet moltes exposicions, i ha rebut diversos premis, com el Hans Christian Andersen Award -el més important del món per a un il•lustrador de llibres infantils- el 1986. El seu estil em recorda el de Beatrix Potter, molt minucios, paisatgistic, suau, molt allunyat de la línia còmic d’altres llibres. L’Alícia és una de les seves darreres obres, de 2009.

Hi ha dibuixos de colors de gran format a doble pàgina, o d’una sola pàgina. També hi ha molts dibuixos més petits, i molts altres d’un sol color. En conjunt hi ha més de d’un centenar d’il•lustracions.

La traducció és de Rosa Mª Borrás Montané, traductora freelance al català o castellà de tota mena de llibres de narrativa i de no-ficció, alguns de gran èxit editorial. Per exemple, “La curiosa història del gos a mitjanit“, “Por qué los hombres quieren sexo y las mujeres necesitan amor“, o “El celler“, per citar-ne tres de diferents entre molts. La traducció és correcta i sòlida. La llàstima és que no explica els jocs de paraules en anglès, i es perd molta informació del llibre. O potser no, perquè de fet, del que es tracta és de tenir un llibre amb un text vàlid per ell mateix, i que no calgui tenir l’original per anar-lo comprenent. Però a mi m’agraden els llibres amb notes…

L’editorial Blume [+] va ser fundada el 1965 a Barcelona per Sigfrid Blume. És una editorial d’ample espectre, que edita tota mena de llibres de no-ficció, quasi tots en castellà, especialment tecnològics, d’enginyeria, de gastronomia,de fotografia, d’ecologia, d’art i d’assaig. Els seus llibres solen estar molt ben editats, i defensa l’edició sostenible, amb ús de materials reciclats i paper sense clor.

Fitxa 110
Títol: Las aventuras de Alicia en el País de las Maravillas. Contingut: Alice’s Adventures in Wonderland traduit i il•lustrat. Notes finals.
Idioma: espanyol. Il•lustracions: Robert Ingpen. Traducció: Rosa Mª Borràs Montané.
Editorial: Blume, Barcelona (2ª ed.2010). Mida: 18,5*10 cm, tapa dura. 191 pàg. Preu: 24,90 €. ISBN: 978-84-9801-416-7

Làmina interior. Fitxa 110.

Làmina interior. Fitxa 110.

4 comments on “75. ALÍCIA INGPEN BLUME

  1. Allau ha dit:

    Comparteixo amb tu l’afició pels llibres amb notes a peu de pàgina. No veig de cap manera perquè haurien de ser menys populars.

  2. […] comentat les il•lustracions de Robert Ingpen per a Alice’s Adventures in Wonderland [+], [+] . En una breu nota final al llibre que ara comentem, l’il•lustrador confessa que la seva […]

  3. […] Blume ha editat aquests darrers anys moltes Alícies, algunes de les millors de la col•lecció: [+], [+]. També ha tret suc dels 150 […]

  4. […] Ingpen, molt atractives, realistes i minucioses, a qui hem vist ja més d’una vegada [26], [75], […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s