67. ALIMENT A LA MENT

Portada. Fitxa 99

Portada. Fitxa 99

Alimentar la mente” és un petit llibret que consta de dos textos poc coneguts de Lewis Carroll – o més aviat Charles L.Dodgson– sobre dos temes ben diferents. El primer és el que dóna nom al llibre. “Alimentar la mente” és un brevíssim assaig -14 pàgines- que compara l’aliment del cos i l’aliment de la ment, que, segons Dodgson, s’aconsegueix llegint. Amb el peculiar humor de Carroll, es pregunta, per exemple, si de la mateixa manera que hi ha cossos obesos, poden haver-hi ments obeses. La resposta, al llibre.

El segon assaig, molt més llarg, té el curiós títol de “Ocho o nueve palabras sabias sobre escritura epistolar“. Explica com s’ho fa ell per controlar la ingent quantitat de correspondència escrita que mantenia amb els seus amics, familiars i lectors. Una de les parts descriu les seves fundes de segells, il•lustrades amb dibuixos de Tenniel, i que va comercialitzar. Una altra part explica com començar a escriure una carta (!); una altra part, com continuar; i finalment, caom acabar-la. I, amb tot detall, explica com portava el registre de la seva correspondència. “Amb tot detall” vol dir quantes pàgines ha de tenir el quadern que usa, quina mida de marges, quins símbols usava per codificar cada tipus de carta, etc. Minuciós fins a l’exasperació. I amb el típic humor britànic de Carroll.

En resum, un breu text que ajuda a comprendre com pensava i com era l’autor de les Alícies. Un llibret curioser and curioser, que diria l’Alícia.

Carlos García Simón ha traduit diversos textos per a l’Editorial Gadir, editora d’aquesta obra. Tenen moltes col•lecions i un gran nombre d’autors famosos dels darrers segles: Balzac, D’Annunzio, Gorki, Stevenson, Pessoa, Casanova, … entre més d’un centenar. Obres literàries curtes o llargues, i assaigs literaris o filosòfics.

FITXA 99
Títol: Alimentar la mente. Contingut: Dos assaigs curts de Lewis Carroll, traduïts
Idioma: espanyol. Il•lustracions: John Tenniel. Traducció: Carlos García Simón.
Editorial: Gadir (Madrid), 2009. Mida: 18*10,5 cm, tapa tova. 69 pàg. Preu: 9 € ISBN:978-84-96974-47-0

Figura interior de la fitxa 99

Figura interior de la fitxa 99

2 comments on “67. ALIMENT A LA MENT

  1. […] Se n’han comentat ja en aquest blog algunes, com Matemática demente [+] o Alimentar la mente [+], i en vindran algunes […]

  2. […] A manera de pròleg, i suposo que per fer el llibre una mica més gruixut, hi ha també dos textos de Carroll sota el títol conjunt “Ocho o nueve palabras sabias sobre la escritura de cartas“. Correspon a la segona part del llibret “Alimentar la mente” comentat en l’entrada 67 del blog [+] […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s