63. ALÍCIA A SUNDERLAND

Portada. Fitxa 93

Portada. Fitxa 93

Bryan Talbot (Wigan, UK 1952) és un dibuixant i novel•lista gràfic molt important, amb obres notables. Va començar amb el còmic underground a finals dels 60, i progressivament va abordar obres de més envergadura. Ha guanyat molts Eagle Awards (premi per votació dels lectors de comic de la Gran Bretanya). Va ser l’autor d’una de les primeres novel•les gràfiques britàniques, el 1982.

Alice in Sunderland és una obra monumental, que fa tot un panorama de la història d’Anglaterra i, especialment, de la ciutat de Sunderland, amb tot luxe de detalls. S’hi busquen i s’hi troben relacions entre molts dels seus personatges reals amb Charles Dodgson, la seva família, , Sir John Tenniel, els Liddell, i tota mena de personatges famosos de la literatura, de l’art i de la història: Shakespeare, George Orwell, la reina Victòria, Stan Laurel, . L’autor recorre la història i hi té un cert paper també: és acompanyat en diferents recorreguts per la història, la geografia i la imaginació dels personatges, reals o ficticis.

És impossible de resumir aquí en quatre ratlles la ingent quantitat d’informació que conté, i tractada de forma molt variada, amena i seductora. Hi ha seqüències cinematogràfiques, la varietat de tècniques gràfiques és enorme: estètica Tintin, línia blanca, línia negra, underground, realista, vinyetes de comic clàssic, fotografia, color, blanc i negre…. Les tres reproduccions d’aquesta entrada donen una lleugeríssima idea de com és l’estil del llibre.

Absolutament recomanable.

A la pàgina web oficial de l’autor hi ha un apartat dedicat a l’Alice in Sunderland: aquí [+] i s’hi poden comprar dibuixos i samarretes de l’autor.

L’obra es va editar al Regne Unit el 2007. L’editorial va ser Jonathan Cape, i als EUA Dark Horse. Random House Mondadori la va traduir a l’espanyol el 2010. El traductor és Raul Sastre, autor de novel·les negres i de ciència ficció, i traductor.

Una àgina interior, amb Charles L.Dodgson. Fitxa 93

Una pàgina interior, amb Charles L.Dodgson i altres personatges. Fitxa 93


Una altra pàgina interior, amb la morsa i l'autor. Fitxa 93

Una altra pàgina interior, amb la morsa i l’autor. Fitxa 93


FITXA 93
Títol: Alicia en Sunderland. Contingut: Novel•la gràfica molt variada, al voltant de les Alícies, Carroll, Sunderland i la història d’Anglaterra.
Idioma: castellà, traduit de l’original anglès. Autor de text i il•lustracions: Bryan Talbot Traducció: Raul Sastre Letona.
Editorial: Random House Mondadori (Barcelona),2010 de l’original de 2007. Mida: 29*20 cm, tapa dura. 328 pàg. Preu: 24,90€ (2010). ISBN: 978-84-397-2251-9

Afegit el 29-10-13 El Jabberwocky de Sunderland també hi és i amb dibuixos, en traducció de Raúl Sastre també.

Jabberwowcky de Sunderland. Fes clic per ampliar.

Jabberwowcky de Sunderland. Fes clic per ampliar.

5 comments on “63. ALÍCIA A SUNDERLAND

  1. Allau ha dit:

    Sincerament, el vaig trobar una mica indigest. L’equilibri “Carroll” és difícil d’assolir.

  2. Teresa Solanelles ha dit:

    Hola Claudi, des del CRP del Segrià anem seguint totes les teves aportacions que ens semblen molt interessants. Intentarem comprar aquest llibre . Gràcies un cop més per la teva inestimable col·laboració.

  3. […] del segle XX. Són còmics de les històries de l’Alícia, algunes ja presentades aquí [+], [+], [+]; d’altres en que l’Alícia es fica en aventures d’altres, i també hi ha […]

  4. […] i moltes altres. I , més endavant, infinites variants: Numberland [+], Quantumland [+], Sunderland [+], el País de l’Evolució (Darwinland?) [+], i tantes […]

  5. […] per exemple  l’Alícia a Sussex [+], o el magnífic Snark [+], o Alícia a Sunderland [+]. O la competent Alícia en còmic de Panini […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s