61. L’AMIGA DE L’ALÍCIA TRIA LA SEVA AVENTURA

4222 Aventura portadaDiuen que el primer va ser Raymond Queneau (Le Havre 1903-1976), filòsof, novel•lista i matemàtic, amb el seu conte curtíssim (2 pàgines) “Un conte a votre façon[+] de 1959 (i publicat el 1967) , però probablement va ser Julio Cortázar, a la novel•la Rayuela (1963), qui va donar caràcter de gènere literari a les novel•les en que el lector té un cert grau de control de com vol llegir l’obra. Efectivament, la Rayuela es pot llegir tal com raja, però el mateix autor posa una recomanació de llegir-la amb un altre ordre de capítols, i fins i tot a l’atzar. S’ha dit que Rayuela era una antinovel•la, tot i que l’autor en deia una contranovel•la. Aquest estil de literatura -surrealista, se’n ha dit- ha influit a obres de Georges Pérec, com La vie, mode d’emploi, que em va costar més d’acabar.

Aquesta forma d’escriure ha generat una branca de literatura juvenil que es va popularitzar pel nom de la col•lecció: “Tria la teva aventura“. El creador del concepte dels llibres, i el primer escriptor, va ser Edward Packard (Huntington, EUA, 1931). La col•lecció, en tots els idiomes, es va convertir en un èxit a finals dels 70 i principis dels 80 a tot el món, i va acabar cap a finals dels noranta, amb més de seixanta obres publicades i més de 250 milions d’exemplars en 30 idiomes.

L’èxit d’aquest tipus de narració va ser total. A mitja lectura se’t pregunta: “Seguiries el que ara et proposen de fer, o ho rebutges? Si ho acceptes, passa a la pàgina 43. Si ho rebutges, vés a la pàgina 66“, i així successivament. La idea és molt bona: traspasses la responsabilitat de la narració al lector, que deixa de ser un lector passiu a ser un actor parcialment actiu, en un procés que se’n va dir interactiu. A la Rayuela citada, la decisió és simplement si llegeixes els capítols en l’ordre normal o en l’ordre alternatiu. O si, quan has acabat l’ordre normal, si tornes a llegir-la en l’altre ordre (cosa que no vaig fer). En canvi,a les novel·les de triar l’aventura, hi ha més d’una dotzena de decisions que s’han de prendre, i que condueixen a finals diferents. Timun Mas és l’editorial catalana que havia publicat els llibres de la col•lecció “Tria la teva aventura“. Per casa en corren més de quinze títols.

Hi ha una Alícia que tria la seva aventura. Més ben dit, l’Alícia té una companya, la lectora -o el lector- que passa a ser co-protagonista del conte, i ha d’anar prenent decisions: cap aquí o cap allà? Decideixo seguir baixant pel forat o m’aturo a mitja baixada? Hi ha set finals diferents, que depenen de les decisions que s’hagin anat prenent al llarg del camí. Hi van sortint també els personatges del conte: el Gat de Cheshire, el Barreter, el Conill Blanc, la Reina de Cors

Els dibuixos són els de Walt Disney, per autorització de Walt Disney Productions (1985). La co-protagonista, que va quasi sempre junt amb l’Alícia, és dibuixada amb cabells foscos i va vestida amb un vestit blau-lila amb camisa blanca, que es distingeix fàcilment del de l’Alícia.

Timun Mas va ser una editorial del grup CEAC, però el 2002 va fer suspensió de pagaments i va ser comprada pel grup Planeta. Va canviar el nom a Timunmas, i es dedica actualment en exclusivitat a temàtica infantil (les obres de Gerónimo Stilton, per exemple) i narrativa fantàstica, amb ciència-ficció, futur, terror, medieval, etc.

Cap aquí o cap allà? Fitxa 91

Cap aquí o cap allà? Fitxa 91

FITXA 91
Títol: Les aventures de l’Alícia al País de les Meravelles. Contingut: Adaptació d’Alice’s Adventures in Wonderland al format de “Tria la teva aventura”.
Idioma: català. Adaptació: Jim Razzi. Traducció: Helena Jürgens. Il•lustracions: Walt Disney Productions.
Editorial: Timun Mas (Barcelona), 1987 (de l’obra en anglès de 1985). Mida: 24*21 cm, tapa tova. 43 pàg. ISBN: 84-7722-067-0

3 comments on “61. L’AMIGA DE L’ALÍCIA TRIA LA SEVA AVENTURA

  1. Allau ha dit:

    Crec recordar que Cortázar, en temps previs a la correcció política, parlava de lectors-mascle i lectors-femella. Per descomptat, els lectors-mascle duien la iniciativa, i no s’identificaven amb els personatges, sinó que decidien el seu propi camí de lectura. Confesso que “La vie mode d’emploi” és una de les meves deu novel·les favorites. També confesso que les dues vegades que he llegit “Rayuela” he seguit l’ordre numèric dels capítols, incloent-hi la part “De otros lados”. I que tant Perec, com Cortázar em semblen parents no tan llunyans de Carroll.

  2. […] l’entrada 61 [+] varem veure una novel•la de les Tria la teva aventura, que tenia set finals. Aquí s’han […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s