54. ALÍCIA CURIOUSER AND CURIOUSER

Portada. Fitxa 81.

Portada. Fitxa 81.

Índex del llibre. Fitxa 81.

Índex del llibre. Fitxa 81.

Hi ha una col•lecció de llibres de filosofia que agafen com a pretext diversos textos literaris, o diverses icones populars: Els Simpson i la filosofia, Batman i la filosofia, Alice i la filosofia, Terminator i la filosofia, Superman i la filosofia (aquest darrer és inventat). De l’Alice i la filosofia en parlarem en una altra entrada
”. Això ho varem escriure a l’entrada nº 28, Filosofa amb l’Alícia filòsofa.

Alice in Wonderland and Philosophy té com a subtítul Curiouser and curiouser. Això diu Alícia a l’inici del capitol II d’AiW, amb evident falta gramatical en anglès. Ho han traduít com a Més recuriós i més recuriós (Oliva) o Cada vegada més i més espaterrant! Carner, que explica que Alícia, “en aquell moment s’oblidà de parlar català fi” En tot cas, la curiositat és una virtut imprescindible per fer filosofia.

Aquest llibre és publicat a la prestigiosa editorial John Wiley & Sons, que té un immens fons editorial científic i de tota mena de llibres. La col•lecció en la que està editat és The Blackwell Philosophy and Pop Culture Series
on, en el moment d’editar aquesta entrada, hi ha 44 títols publicats, i alguns –com aquest-també en e-book. El director de la col•lecció és William Irwin (Yonkers, NY 1970), jove professor de filosofia quan va fundar la col•lecció, que va començar el 1999 amb la filosofia de la sèrie d’humor Seinfeld, i el 2001 els Simpsons. L’Alícia filòsofa ha estat editada el 2010 per Richard Brian Davis, professor associat de filosofia a la Tyndale University de Toronto, Canadà.

El llibre consta de catorze capítols, cadascun escrit per un especialista. Toquen temes molt variats, com es pot veure de l’índex adjunt. L’estructura de quasi tots els capítols és la mateixa: l’autor agafa una frase de les Alícies que li va bé pel tema que vol tocar, i la destripa, la relaciona amb Plató, Sòcratés, Nietzsche, Bergson, Heidegger o Matrix, li treu punta i fa un tema de filosofia. En general són molt interessants, fins allà on els he pogut comprendre, perquè m’he llegit el llibre al llit, sense diccionari, i el meu anglès és limitat.

Potser la frase que més s’analitza, que de fet és una de les més fondes, és la de l’eruga que li diu i li repeteix: “Tu, qui ets?” Només meditant sobre això t’hi pots passar la vida. O el capítol dedicat al temps: “Aquí sempre són les sis en punt” del Barretaire. O els somnis i la realitat: “No ets més que el somni del Rei Vermell” de Tweedledee. O la tremenda frase del Gat de Cheshire: “Aquí estem tots bojos”. O les tortures que tothom inflingeix al llenguatge, que fa que en diversos capítols s’analitzi fins a quin punt les paraules tenen un significat.

És un llibre més profund que el llibre escolar presentat a l’entrada 28. En aquell es pretenia usar l’Alícia com a eina per a una assignatura de batxillerat. El llibre de l’entrada actual és directament per fer pensar a un lector que ja se sap les Alícies, però que, encara que no se les sàpiga, li agradi filosofar i sigui curioser and curioser.

FITXA 81
Títol: Alice in Wonderland and philosophy. Curioser and curioser Contingut: Catorze capítols sobre temes de filosofia agafant com a pretext frases de les Alícies.
Idioma: anglès. Editor: Richard Brian Davis.
Editorial: John Wiley & Sons, col•lecció Blackwell Philosophy and Pop Culture Series (Hoboken, New Jersey EEUU, 2010) . Mida: 23*15 cm, tapa tova. 227 pàg. Preu: $17,95. ISBN: 978-0-470-55836-2

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s