51. ALÍCIA NICTOGRÀFICA

Charles L. Dodgson era una persona peculiar. Tenia fantasmes al cervell, ell mateix ho afirmava, i es passava moltes nits sense dormir i pensant. I es va inventar un sistema d’escriure a la nit.  Volia un sistema que li permetés prendre anotacions ràpides a la nit sense haver d’encendre el llum, que evidentment no era elèctric sinó una llàntia o espelma. El 24 de setembre de 1891, quan tenia 59 anys i ja havia escrit la major part d’obra literària, va escriure al seu diari que havia inventat el Nyctograph (el Nictògraf)  i l’Square Alphabet, l’Alfaber quadrat, per poder escriure de nit sense encendre el llum.  No ho va patentar mai.

El Nictògraf és una superfície plana de cartró foradada  amb molts quadrats d’un cm de costat, que es posa sobre un paper i permet marcar amb un llàpis sobre el paper els vèrtexs o els costats, fins i tot de nit. L’Square Alphabet és un alfabet en que cada lletra està definida per certs vèrtexs i costats del quadrat. Cada lletra va al quadrat del costat de la precedent, d’esquerra a dreta i de dalt a baix. Per distingir on comença una lletra va definir la regla de que el vèrtex superior esquerre de cada lletra tindria el punt marcat intensament, i que cada lletra havia de tenir alguna línia o punt als dos costats dret i esquerra . A més, va voler que cada signe de lletra, si es podía, recordés llunyanament la forma de la lletra majúscula escrita en l’alfabet llatí. A la taula adjunta es poden veure alguns comentaris del mateix Carroll presentant les lletres.

Només amb punts i línies surten 31 símbols diferents, que Carroll va assignar a 26 lletres de l’alfabet .  Cada número és representat per una lletra precedida d’un signe que indica que al darrere hi ve un número. Les dates són números precedits del signe “data”. Quan tornen a venir lletres hi torna a haver un signe indicador.

Alfabet nictogràfic. Fes clic per ampliar. Fitxa 77

Alfabet nictogràfic. Fes clic per ampliar. Fitxa 77.

Va publicar l’invent a la revista The Lady d’octubre de 1891. Tot això ho va inventar Dodgson abans de que existís l’alfabet Braille, del que es pot considerar un precedent.   El resultat és una tipografia que, vista ara, és entre el Braille i l’alfabet hebreu. Amb una mica de pràctica es pot acabar llegint amb certa fluidesa.

Alícia en grafia nictogràfica. Fitxa 77.

Alícia en grafia nictogràfica. Fitxa 77. Fes clic per ampliar

L’editoria Evertype, de la que ja hem parlat a l’entrada 31, ha editat l’Alice’s Adventures in Wonderland en l’alfabet nictogràfic. El seu director Michael Everson ha dissenyat diverses fonts de lletres, ha completat els símbols de Carroll, ha inventat convencions de signes més complets… Alan Tannenbaum ha escrit una il·lustrativa introducció. Reprodueixen al llibre l’article original de la revista The Lady on Dodgson va presentar el seu nictògraf. El llibre inclou els poemes, amb les il·lustracions de Tenniel.

Una pàgina de l'Alícia nictogràfica. Fitxa 77

Una pàgina de l’Alícia nictogràfica. Fitxa 77. Fes clic per ampliar

Tot plegat, una feina inútil. Una feinada inútil. Una bogeria. Un caprici. Com qui inventa l’idioma klingon. Per cert, hi ha l’Alícia en klingon? Per ara no l’he trobat.

Fitxa 77
Títol: Alice’s Adventures in Wonderland. Contingut: Alice’s Adventures in Wonderland en Nyctographic Square Alphabet
Idioma: anglès, grafia nictogràfica. Il•lustracions: Sir John Tenniel. Transcripció: Alan Tannenbaum.
Editorial: Evertype Mhaigh Eo, Eire (2011). Mida: 22*14 cm, tapa tova. 152 pàg. Preu: $15,15 (Amazon, 2013) ISBN: 978-1-904808-78-7

3 comments on “51. ALÍCIA NICTOGRÀFICA

  1. lolaespasa ha dit:

    I l’Alícia en LSC? Bonjour! Lo

    • cmans ha dit:

      No sé res de llengües de signes, però tinc entès que són signes gestuals. Per tant, qualsevol Alícia es pot traduir a LSC per part de qui sàpiga la LSC… penso jo.

  2. […] No hi ha gaires obres literàries traduides al klingon. El Gilgamesh, Hamlet i poques més. I l’Alícia? De fet, hem vist Alícies en llengües inventades com l’esperanto [+] , el sambasha [+] o la lingua franca nova [+], o en alfabets inventats com el nictogràfic [+]. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s