28. FILOSOFA AMB L’ALÍCIA FILÒSOFA

Portada. Fitxa 46

Portada. Fitxa 46


Els llibres d’Alícia són una eina important. Es diu que, entre els científics, són els llibres dels que més cites se’n treuen. Jo, al menys, ho faig així. Entre les més apreciades, jles meves favorites són: les de Humpty Dumpty quan diu que les paraules tenen el significat que vols que tinguin, perquè del que es tracta és de saber qui mana; e el Teorema de la Reina Vermella quan diu que t’has de moure molt depressa per tal de quedar-te al mateix lloc; les frases enigmàtiques del Gat de Cheshire quan afirma que, si no saps on vols anar, és igual el camí que agafis; o les enigmàtiques preguntes de l’eruga fumadora (“Qui ets tu?“), o el somni del Rei Vermell, que li diuen a Alícia que està somiant en ella i que si el rei es desperta ella deixarà d’existir.

Se suposa que Lewis Carroll sabia el que escrivia, però es fa difícil pensar que l’Alice real, amb deu anys, pogués copsar tot el contingut adult que s’amaga darrera dels contes i dels seus personatges. Passa el mateix avui amb els Peanuts de Charles M. Schutz amb Charlie Brown i Snoopy, convertits en tires per a nens. O la Mafalda de Quino. O, molt abans, els viatges de Gulliver de Jonathan Swift, més corrosius que l’aigua règia, que fins i tot dissol l’or, i de fet pretenia corroir el poder dels reis britànics. Fins i tot el Petit Príncep de Antoine de Saint-Exupéry, escrit per a adults però fagocitat pels/les mestres i pares/mares com a material per a nens/es, que dubto que puguin copsar-ne les meravelles.

L’Alícia, a més, s’ha usat a classes de literatura, d’anglès, de cultura popular, i de filosofia, i segur que en altres matèries, com acabem de veure en l’entrada 26. “Alícia per a mestres. Parlem específicament ara de la filosofia.

Hi ha una col•lecció de llibres de filosofia (Blackwell Philosophy and Pop Culture Series, de la prestigiosa editorial John Wiley), que agafen com a pretext diversos textos literaris, o diverses icones populars: Els Simpson i la filosofia, Batman i la filosofia, Alícia i la filosofia, Terminator i la filosofia, Superman i la filosofia (aquest darrer és inventat). Alguns d’aquests llibres s’han traduït al castellà. De l’Alícia i la filosofia en parlarem en una altra entrada. Aquí ens referirem a una traducció de l’Alice in Wonderland al castellà, que es proposa com a llibre complementari de l’asignatura de filosofia de batxillerat.

L’editorial Siruela ha agafat la traducció de Jaime de Ojeda per a Alianza (vegeu l’entrada 2), i Tomás Miranda Alonso n’ha fet una completa introducció, i una llarga col•lecció d’activitats per tal que els alumnes les treballin. El llibre es el número 17 de la col•lecció escolar de filosofia de la citada editorial. Aquesta sèrie té algun títols genuïns de filòsofs, com Plató, però sobre tot usa textos literaris més o menys adequats per a joves, i els fa treballar: Frankenstein, Peter Pan, Sherlock Holmes o Kafka i la Metamorfosi. Tomás Miranda (Albacete 1949) és catedràtic de Filosofia d’un institut de secundària, professor de la UNED i treballa des de 1988 en el programa “Filosofia per a Nens“, un moviment fundat per Mattew Lipman (1922-2010) per afavorir el raonament i la lògica en nens i joves de 3 a 18 anys. La metodologia consisteix a usar textos filosòfics, o textos que es prestin a anàlisi filosòfica. L’Alícia que comentem aquí forma part d’aquests textos.

Les activitats que proposa són de llenguatge, de lògica, d’identitat personal (Qui sóc jo?) de l’eruga…, i de comportament (Com haig d’actuar?). Són plantejaments oberts, de discussió a classe i en grups d’alumnes. Per exemple -amb una redacció modificada per escurçar-la : “El Gat de Cheshire diu: Aquí estem tots bojos, tu ets aquí, i per tant tu -Alícia- has d’estar boja. És valid aquest sil·logisme?“. O bé l’exemple de la figura adjunta, tret del llibre comentat, que s’assembla a aquelles endevinalles de deducció ben conegudes: “El que porta els mitjons negres seu al costat de l’irlandès i no pot suportar els gelats de stracciatella. etc etc

Problema de lògica

Problema de lògica

Cosa una mica sorprenent, el llibre no té dibuixos, només text. A la portada i la contraportada hi ha un parell de dibuixos de Tenniel.

L’Editorial Siruela és coneguda per les seves edicions molt cuidades, i per la selecció de les obres que publica. Va ser fundada el 1982 per Jacobo Siruela (Madrid 1954) que no es diu així sinó Jacobo José Maria Fitz-James Stuart i Martínez de Irujo, XXIV comte de Siruela i fill de la duquessa d’Alba. L’editorial es va especialitzar inicialment en llibres poc comuns, literatura fantàstica, i autors poc coneguts. El 2000 Siruela va vendre l’editorial a Germán Sánchez, de l’òrbita del grup Anaya, i es va quedar com a director editorial. El 2005, un cop abandonada l’editorial, va fundar l’editorial Atalanta, que segueix la mateixa política.

Contraportada. Text de difícil lectura però interessant. Fitxa 46

Contraportada. Text de difícil lectura per la tipografia i colors emprats, però interessant. Fitxa 46

FITXA 46
Títol: Alicia en el país de las maravillas. Contingut: Alice’s Adventures in Wonderland traduït, amb introducció i propostes d’activitats de filosofia
Idioma: espanyol. No hi ha il•lustracions en el text. A les cobertes, les clàssiques de Tenniel. Traducció: Jaime de Ojeda. Introducció i propostes d’activitats: Tomás Miranda Alonso.
Editorial: Ediciones Siruela, Colección Escolar de Literatura y Filosofía nº 17. Madrid (2004). Mida: 21,5*14 cm, tapa tova. 195 pàg. Preu: 11,50 €. ISBN: 84-7844-760-1

(Propera entrada: 29. Alícia en vers)

2 comments on “28. FILOSOFA AMB L’ALÍCIA FILÒSOFA

  1. […] Hi ha una col•lecció de llibres de filosofia que agafen com a pretext diversos textos literaris, o diverses icones populars: Els Simpson i la filosofia, Batman i la filosofia, Alice i la filosofia, Terminator i la filosofia, Superman i la filosofia (aquest darrer és inventat). De l’Alice i la filosofia en parlarem en una altra entrada”. Això ho varem escriure a l’entrada nº 28, Filosofa amb l’Alícia filòsofa. […]

  2. […] No és el primer ni serà l’últim dels llibres de filosofia relacionats amb les Alícies o amb Carroll. Però és el que més m’ha agradat, per ara. A aquest mateix blog n’hem vist ja, per exemple, els llibres de lògica de Lewis Carroll “Un conte embolicat” [+] /, i “El juego de la lógica” [+] a més d’un llibre amb exercicis de filosofia sobre l’Alícia [+]. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s