17. ALÍCIA MATEU

Així com no vaig trobar cap Alícia Bruguera a les pàgines blanques, he trobat dues Alícies Mateu a Catalunya. Si alguna d’elles llegeix aquesta entrada, la saludo des d’aquí. I si té algun inconvenient en que el seu nom doni nom a un títol d’entrada, ho canvio sense cap problema.

Quan hi ha dos rivals o un duo, sempre hi ha el bo i “l’altre”. Del Duo Dinámico hi havia l’alt i “l’altre”. Per als de la secta d’Apple, hi ha els iPhones i “els altres telèfons”. Al començament dels seixanta hi havia l’Editorial Bruguera amb la Colección Historias, i “l’altra”: l’Editorial Mateu, amb la Colección Juvenil Cadete. També n’hi havia d’altres, com l’Editorial Molino, però no comptaven. Bruguera era, per a molts, “la bona”, perquè els seus llibres tenien dibuixos abundosos, i ho promocionaven a la portada: vegeu les il•lustracions de l’entrada anterior. En canvi els llibres de l’Editorial Mateu tenien pocs dibuixos, i eren poc apreciats per la majoria de nois.

Però jo era “de l’altra”. Potser perquè el primer llibre de gran que em van regalar era de la Cadete: el nº 1, Robinson Crusoe, de Daniel Defoe. Jo tenia nou anys. Després, per Sant Jordi, pel sant, per l’aniversari o per Reis, anaven caient llibres de qualsevol de les tres editorials citades. Les que menys, de Molino, amb les seves obres d’Emilio Salgari, molt més avorrides quan explicava ocells o plantes exòtiques. A més, Molino tenia el mal costum de partir les novel•les pel mig i les venia en dos volums, i a mi me’n compraven només un: a vegades el primer, i a vegades el segon, i va ser un embolic fins que no vaig veure com anava.

Alícia d'Editorial Mateu. Fitxa 30

Alícia d’Editorial Mateu. Fitxa 30

Francisco Fernández Mateu, que signava Francisco F.Mateu, va néixer al Masroig el 1916 i va morir a Barcelona el 1992. Va fundar l’Editorial Mateu el 1944, que va durar fins 1973, però el 1971 va haver de deixar-ne la direcció per una greu malaltia. El 1973 l’editorial va passar a Ediciones Nauta. Mateu va ser també autor de novel•les romàntiques i policíaques, assaigs polítics i biografies, a vegades amb pseudònim: en va usar set de diferents. De fet, se sentia més autor que editor, i portava l’editorial de forma poc formalitzada, cosa que en va dificultar la continuïtat quan va deixar-la. Tenia una formació catòlica inicial molt rigorosa, que va virar a l’ateisme després. A la seva joventut va ser germanòfil i franquista, però, desenganyat de l’evolució del franquisme, i especialment de la jerarquia de l’església catòlica, el 1977 va publicar en una editorial que es va inventar (Epidauro) un quasi-libel titulat “Franco, ese…“, on li exposa – Franco ja era mort- tots els greuges per no haver satisfet les aspiracions del primer falangisme. Un llibre molt curiós, que encara es pot trobar a les llibreries de vell. L’any anterior havia publicat, amb el pseudònim de Boz Elcana, un llibre titulat “No os preocupéis por el año 2000, quizá no lo veais“, amb components esotèriques, ple de pessimisme i desesperança en el futur de la humanitat com a conjunt i d’Europa en particular. Era un home vitalista, ple d’entusiasme i d’idees. Tenia un BMW esportiu, i una biblioteca enorme. Va editar en fascicles les col•leccions España, qué hermosa eres, Dolça Catalunya, i moltes altres obres, massa per una editorial tan petita.

Vaig conèixer en Francisco Mateu quan ja estava malalt, per mediació de Salvador Plaja, amic comú. Les poques converses que varem mantenir eren plenes d’erudició, i d’energia fins on podia. S’interessava per tot i opinava de tot. Després de la seva mort, el 2003 Montserrat Mateu, filla de Francisco Mateu, va fer donació de tot el fons d’Editorial Mateu a la biblioteca de la Universitat de Barcelona, al Campus Mundet. És consultable públicament.

Il·lustració interior. Fitxa 29

Il·lustració interior. Fitxa 30

La Colección Juvenil Cadete fou fundada els anys cinquanta, i va publicar uns 200 títols de literatura universal, especialment destinats a un públic juvenil. Fins i tot va fundar el Club Cadete, amb el seu himne i tot, amb lletra del mateix Mateu i música de José Campañá Rigal. Tenia com a col•laborador a Rafael Ballester Escalas (1916-1993), historiador, escriptor i professor de batxillerat i de la universitat. Fou redactor d’obres de l’editorial, i traductor de diferents obres de la Colección Cadete, i entre elles l’Alícia. L’obra és completa, inclosos els poemes, i la traducció és molt notable. La portada i les il•lustracions interiors són de Salvador Fariñas, el dibuixant de totes les obres de Cadete, que jo recordi.

Ampliació 3-11-15 Llegint un article de Juan Gabriel López Guix [+] sobre aquesta traducció, em fa adonar que hi ha un capítol més, inventat totalment per Ballester: “La historia del perfecto Caballo“, que intercala com a capítol 6. Algun dia en parlarem.

FITXA 30
Títol: Alicia en el país de las maravillas. Contingut: Alice’s Adventures in Wonderland traduït.
Idioma: espanyol. Il•lustracions: Fariñas. Traducció: Rafael Ballester Escalas.
Editorial: Mateu (Barcelona), Colección Juvenil Cadete nº 32 (sense data de publicació, probablement cap a 1960). Mida: 19*14 cm, tapa dura i sobrecoberta. 218 pàg.

(Próxima entrada: Alícia en Quantumland)

8 comments on “17. ALÍCIA MATEU

 1. Lectora corrent ha dit:

  Jo en vaig tenir aquesta versió de la Colección Juvdenil Cadete! És la col·lecció amb què vaig començar a llegir llibres “de debò” (de debò, per a una nena d’uns vuit anys). El primer va ser “El pequeño lord” i després en van venir molt més. Com que era una nena, els de Louisa May Alcott no podien faltar, però també hi llegia les versions adaptades –suposo que eren adaptades– de “Julio” Verne, Dickens, Walter Scott i d’altres. Desperés va sortir la col·lección Historias que esmentes, però potser jo era ja masa gran, tot i que me’n van regalar un llibre (“Las dos huerfanitas”), però no m’agradava; jo volia llegir, els dibuixos m’agradaven en els tebeos.

  • cmans ha dit:

   Hola, Lectoracorrent,
   tinc entès que els llibres de la Colección Juvenil Cadete no eren adaptacions sinó els textos sencers, traduïts. Al menys, l’Alícia és així. I, pel que jo recordo, els de “Julio” Verne també. Les Mujercitas i similars no me les regalaven, i per les portades tenien, no m’haurien agradat. Eren com les Azucenas que llegia la meva cosineta. Nenes.

   • Lectora corrent ha dit:

    Claudi, no comparis les novel·les de L.M. Alcott amb el contes de la col·lecció Azucena, encara que tots dos fossin de nenes. D’azucena, n’havia llegit alguns en el cole, perquè tenia amigues que els duien, però no m’agradaven; preferia el TBO, el Pulgarcito i d’altres per l’estil. L’única revista de nenes que llegia es deia “Florita” i era molt diferent d’aquells contes de fades i similar d’Azucena.

   • cmans ha dit:

    No comparo LMAlcott i Azucena. Vull dir que de les portades que jo veia les imaginava iguals per dintre. Però no me’n mirava cap. El títol “Mujercitas”, i la seva traducció al català que n’han fet, “Donetes” em segueix fent picor. A un curs de traducció de la UdG van debatre sobre si s’havia de dir “Petites dones” o “Donetes” i van optar, crec, per la primera, més literal del “Little Women” original.

 2. Lectora corrent ha dit:

  Ah! I em pensava que aquells llibres eren versions adaptades. Hauria de veure’n algun ara per comprovar-ho. No sé on va anar a parar la meva col·lecció.

 3. […] formats. Va ser un programa editorial equiparable a la col•lecció Cadete d’editorial Mateu [+], la col•lecció Historias, de Bruguera [+] i [+], o els llibres juvenils de l’editorial […]

 4. […] comentar l’Alícia d’Editorial Mateu ja fa temps, a l’entrada 17 [+]. El traductor i historiador Rafael Ballester Escalas (Girona 1916-Les Borges del Camp 1993) [+] era […]

 5. […] el seu moment varem parlar d’Editorial Mateu i de la seva traducció de l’Alícia [+], i en una entrada posterior varem explicar el capítol addicional sobre el Cavall Perfecte que el […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s